Молочна Квітка

Грунь

432 грнкг

Грунь – це вид напівтвердого овечого сиру отримав своє найменування від назви місцевості де випасають овець — ґрунь Кузлиха (“ґрунь” русинською мовою означає “гора, невелика гора, гірка”).
Сир “Ґрунь” має скоринку товщиною 0,2-0,3 см та світло-лимонний колір, що зумовлено відсутністю в овечому молоці каротину, вміст жиру становить 56,6 % в сухих речовинах. Головки сиру круглі, з гострими або закругленими краями 14-16 см в діаметрі, товщиною 7-10 см та вагою 1,2-2,0 кг. Смак сиру — ніжний, свіжий, насичений, кислувато-солоний, з тонким горіховим відтінком. Сир “Ґрунь” можна вживати в їжу як окремо, так і використовувати для приготування різних страв. Традиційно сир виготовляють з молока гірсько-карпатської породи овець. Для приготування закарпатського сиру використовують 90% овечого та 10% козиного молока.